סוגי מערכות ניהול תוכן לאתרי אינטרנט

קיימים מוצרים רבים ושונים המופעלים כמערכות ניהול תוכן, ולצורך ההסברים במאמר זה, נחלק את אותם מוצרים תחת שתי הגדרות:

מערכות ניהול תוכן סגורות (קוד מקור סגור), ומערכות ניהול תוכן בקוד פתוח (open source). ההבדל המרכזי בהגדרות הוא זמינות קוד המקור של אותן מערכות והתלות של בעליו\מפעיליו של אתר האינטרנט ביוצרי מערכת ההפעלה. אין בהבדל זה להשליך על איכותן או התיפקוד של מערכות אלה, אך ניתן להצביע על מידת תלות המשתמש ביוצר המערכת. מערכת קוד סגור נוצרת בידי בעל מקצוע בתחום התכנות, ומידת המודולריות שלה נקבעת על ידו ומאופיינת על פי תכתיביו והצרכים שהוא מכתיב. על פי רמת המקצועיות שלו ניתן לייצר מצבי עבודה שונים של המערכת עבור לקוחות בעלי צרכים שונים. במידה ומתפתחים צרכים חדשים במסגרת פעולותיו של מפעיל האתר, נדרש קשר מחודש עם מתכנת מערכת הניהול, ואז ניתן לשלב את הפונקציות החדשות במערכת הקיימת. כלומר, נדרש קשר מתמיד עם מתכנת המערכת על מנת לבצע בה שינויים ושדרוגים. למרות התלות המדוברת, בעל מקצוע ראוי, המבטיח תמיכה וליווי בהפעלת המערכת, מאפשר רציפות עבודה ופתרון תקלות, אם מתעוררות כאלה.

במערכת קוד פתוח, שורות הקוד של המערכת הן בהישג ידו של כל דורש. מה היתרון? שינויים במערכת הניהול, אם קיימת שליטה בתכנות, אינם תלויים ביוצרי המערכת. יוצרי המערכת הם לרוב קהילה עולמית של בעלי מקצוע בתחום, אשר בהתנדבות מתכנתים את רכיבי המערכת ומאפשרים תחת עבודה של רכזים שונים, לכל אדם החפץ בכך, לשדרג או להרחיב את קטעי הקוד שהם יצרו. היתרונות הם אדירים: הרחבות למערכת נכתבות ברציפות, ולמערכת ישנם חיים רציפים של התחדשות וכל שדרוג שלה זמין באופן מיידי. 

תפוצת שימוש במערכת ניהול ג'ומלה

מערכת ג'ומלה (Joomla!) נחשבת, על פי מבחני מדידה שונים, לשנייה בשכיחותה בין מערכות ניהול התוכן הבנויות בקוד פתוח.

נכון לסוף שנת 2015 ג'ומלה הורדה לצורך התקנתה יותר מ-50,000,000 פעמים, נכתבו לה קרוב ל7,700 הרחבות מסחריות וחופשיות, והזרוע עוד נטויה. עבור מנהל אתר ישראלי קיימת גרסה עם מנשק עברי של המערכת, כך שקהל המשתמשים בה אינו מוגבל בשל דרישות שפה. רכיבי הניהול השונים הקיימים במערכת הם רבים, ולמשתמש הסטנדרטי אין צורך בהפעלת כל אותם רכיבים. אך בבוא הצורך והרחבת היכולת, המערכת מציעה לו אפשרויות בלתי נדלות. במידה והמשתמש מרחיב את מיומנויותיו מעבר לבסיס אותו רכש באמצעות מקימי האתר שלו, ביכולתו להרחיב את המערכת ללא הגבלה באמצעות המגוון העצום של הרחבות הקיימות ברשת ומכאן חוסר התלות שהוא מיתרונותיה הגדולים של מערכת ניהול קוד פתוח.

תבנית לאתר ג'ומלה

הרחבה מרכזית וחשובה עבור בעליו\מפעיליו של אתר היא התבנית (Template). הרחבה זו אחראית על המבנה והתכונות העיצוביות של האתר. כמו המערכת עצמה קיימות בשוק אלפי תבניות לשימוש חופשי המאפשרות לכל משתמש בעל מיומנויות בסיסיות להתקין באתר עם מערכת הניהול ג'ומלה תבנית כלשהי להצגת תכניו. עקרון הפעולה של האתר והתבנית הוא שלאתר דף אחד בלבד, וכל תכניו הנאגרים במסד נתונים נשלפים ממנו ומוצגים על ידי אותה תבנית. לאתר מסוים ניתן לצור מספר תבניות שונות, ללא הגבלה, על מנת להציג את תכניו באופנים שונים.

עבור המשתמש העברי (או המזרח תיכוני, כלומר כזה המציג תכנים מילוליים הנכתבים משמאל לימין: עברית, פרסית, ערבית וכיו"ב), קיימת לעיתים קרובות מגבלה הנובעת מרמת הידע המקצועי בטכנולוגיות Html ו-Css המונעת ממנו שימוש בתבניות חופשיות המבוססות על כתיבה משמאל לימין. לרוב, כאשר נבחרה תבנית כזו, יחפש המפעיל מעצב-מתכנת שימיר את התבנית עבורו לתבנית עברית. פתרון עדיף ובעל ייחודיות הוא יצירתה של תבנית ג'ומלה מקורית בעיצוב וברכיבים שלה הנוצרת מיסודה כתבנית ג'ומלה עברית שתכניה המילוליים מוצגים מימין לשמאל. ההשקעה הכספית היא גבוהה יותר, אך משתלמת בקבלת תבנית שאין בה רכיבים מיותרים: התבנית נתפרת לצרכיו ואיפיוניו הייחודיים של בעלי האתר וכך בידיו אתר עם תבנית נקייה המבדלת אותו מאתרים נוספים המבוססים על אותה תבנית חופשית, לו היה בוחר בכזו.  לכן, בבחירת סטודיו המציע לכם הקמת אתר עם מערכת ניהול התוכן ג'ומלה, עליכם לברר עימו מה הוא תהליך ההקמה של האתר, והאם נעשה שימוש בתבנית שנרכשה (ואין בכך פסול), או שתעברו עימו תהליך איפיון ועיצוב מן המסד של אתר בעל תבנית ייחודית לכם התפורה לצורכי הצגת התוכן של אתרכם. 

אתר דו לשוני או רב לשוני עם ג'ומלה

לג'ומלה אפשרות מוטמעת רבת עוצמה ליצירה של אתר מרובה שפות, כולל שילוב שפות הנכתבות בכיוונים מנוגדים עם שליטה על כיוון הכתיבה מימין לשמאל באמצעות גיליונות css המצויים בקבצי המקור של ג'ומלה ומבוססים על Bootstrap. תכונות אלה שולבו מתוך הרחבה חיצונית שפיתוחה הופסק. לבסיס זה ישנן שתי הרחבות איכותיות אחת חינמית, Jdiction, והשנייה Falang שיש לה גרסה חינמית עם Backlink בתרגומים, וגרסאות בתשלום הכוללות תמיכה. שתי ההרחבות מפשטות מאוד את תהליך העבודה על התכנים בשפות השונות והחיבור בינהם.

כל חברות אחסון האתרים הגדולות מציעות שרתי Linux המאפשרים התקנה של מערכת ג'ומלה. חשוב לוודא שגרסת PHP המותקנת בשרת היא כזו המתאימה לקריטריונים של גרסת ג'ומלה שתתקינו.